Ralph van Etteger start eigen bedrijf: ‘Genieten van dit mooie vak’

Ralph van Etteger start eigen bedrijf: ‘Genieten van dit mooie vak’

GRAVE – Inwoners van Grave en omstreken schrokken enkele maanden geleden op van het bericht van Hans van Etteger, dat De Gouden Luifel met Pinksteren zou ophouden te bestaan. Een monument van vakmanschap, dat decennia lang het vertrouwen van velen uit Oost-Brabant en Zuid-Gelderland wist te winnen. Een winkel met sieraden en horloges en klokken, dat zelf een sieraad in het oude vestingstadje werd.

Door het coronavirus en de plannen van zoon Ralph van Etteger (foto) werd de sluiting met een maand uitgesteld. Maar nu is de kogel definitief door de kerk. Ralph: “Rond half augustus open ik in de Klinkerstraat in Grave, tussen de Marskramer en Computerbedrijf De Mars in, mijn “Atelier Ralph”. Een nieuwe zaak, in het verlengde van het service/reparatie-atelier van de Gouden Luifel. Er is wel in beperkte mate verkoop van sieraden, horloges en klokken, in aanloop naar een toekomst met verkoop van vintage horloges en sieraden. Unieke producten, met een verhaal”.

“Ik ben 49 jaar geleden geboren in Nijmegen. Na de Sprankel in Grave ging ik naar de Technische School Dr. Poels in Nijmegen. Wel een school met een Graafs tintje. Wil Evers was er directeur. Op mijn 17e vertrok ik uit huis om naar de horlogemakersvakschool in Hoorn te gaan. Dit werd gevolgd door de Vakschool Edelsmeden in Amsterdam. In 1995 vertrok ik met diploma’s op zak naar Zwitserland om ervaring op te doen bij onder meer Omega, Rado en Longines. Dat werd twee jaar later gevolgd door een baan bij een juwelier op Schiphol. Achter de douane, dus de taxfree-afdeling. Leuk was het daar. Blije vakantiegangers. Ik zette mijn werk- en leerweg voort in Amsterdam bij het Amsterdam Diamond Center. Daar leerde ik werken met diamanten en extreem luxe horloges en sieraden. In 2000 werd ik importeur voor superdure horloges en sieraden. Vertegenwoordiger en vertrouwenspersoon. Met klanten uit de hele wereld. In 2003 werd het tijd om naar huis terug te komen. Naar de Gouden Luifel van vader Hans. En daar ben ik nu nog steeds. Maar wel klaar voor de volgende stap”, vertelt een zeer enthousiaste Ralph. “Het idee zong al een tijdje in mijn hoofd rond. Maar ik werkte nog tot grote tevredenheid bij mijn vader. Voor vele klanten was ik de gedoodverfde opvolger. Toen mijn vader, na uitgebreid familieoverleg besloot om met de Gouden Luifel te stoppen, werd mijn plan van reparatie en vintage steeds meer werkelijkheid”.

‘Atelier Ralph’
Weer was er overleg in huize Van Etteger. Weer was men het eens. Ralph: “Het plan is uitgewerkt. De Kamer van Koophandel zette zijn handtekening onder het plan. De nieuwe locatie is een prachtig pand, met een overzichtelijke ruimte. De pui heeft de sfeer die ik in mijn plannen voor ogen had. Dit pand paste qua sfeer en beleving beter bij mijn plannen dan ons pand in de Hoofschestraat. Mijn hart ligt bij reparatie, bij antieke klokken. Het weer in ere herstellen van een dierbaar sieraad. De klank van de antieke klok van opa en oma weer helemaal terugbrengen”. Ralph wordt steeds enthousiaster: “En luister, het wordt steeds leuker. In het pand in de Klinkerstraat heb ik een ruime werkplaats. Met genoeg ruimte voor vader Hans”. Hans kijkt trots en blij. “Haha, hij kan het niet laten. Ik ga niet alleen in de werkplaats, maar ook in de winkel werken. En niet alleen mijn vader komt helpen, ook Fred van Heesch, die in dezelfde tijd als mijn vader is begonnen, heeft er wel oren naar om een handje te helpen. Vele jaren ervaring komen dan weer samen”. Het is mooi te weten voor de klanten dat hetzelfde hoge niveau van de Hoofschestraat ook in de Klinkerstraat gehandhaafd blijft. Het blijft de vertrouwde plek om met uw dierbare, soms ook emotionele sieraden, horloges en klokken langs te komen. De persoonlijke aandacht blijft. Het adres van vertrouwen verandert, de kwaliteit blijft hetzelfde. “Ik hoop dat de eenheid “De Gouden Luifel en Grave” zich voortzet in Atelier Ralph”.

Op 27 juni sluit de Gouden Luifel definitief. Vanaf dat moment gaan Ralph en zijn deskundigen aan de slag. Allereerst moet de Gouden Luifel ontmanteld worden en vervolgens wordt van Atelier Ralph een mooie, nieuwe, vertrouwde omgeving gemaakt. Ralph: “De bedoeling is rond half augustus open te gaan. Dus als u nu reparaties hebt liggen, dan moet u even wachten tot half augustus”, lacht Ralph.

“Atelier Ralph gaat vier dagen per week open. Voor de niet-Gravenaren: er is in de buurt ruime parkeergelegenheid. Ik blijf genieten van dit mooie vak”, besluit Ralph.

Door Arenalokaal.nl https://www.arenalokaal.nl/arena/nieuws/regio-land-van-cuijk/grave/ralph-van-etteger-start-eigen-bedrijf-genieten-van-dit-mooie-vak