Ralph is klokkenmaker: ‘Mooi om een oude klok aan de praat te krijgen’

Ralph is klokkenmaker: ‘Mooi om een oude klok aan de praat te krijgen’

Op 27 oktober 2022 stond een mooi artikel over Atelier Ralph in de Gelderlander, geschreven door Twan Dohmen.

Het geluid van klokken en horloges klinkt in een Graafs atelier en werkplaats aan de Klinker- straat. Ralph van Etteger wilde dat de bekende zaak De Gouden Luifel van zijn vader Hans niet verloren ging. ,,Wij zijn gepassioneerde vakidioten.”

Atelier Ralph van de 51-jarige Ralph van Etteger is augustus 2020 van start gegaan in de Klinkerstraat in het centrum van Grave. ‘Sinds 1970’ staat op zijn visitekaartje. Zijn geboortejaar. Het jaartal verwijst ook naar de zaak van zijn vader Hans, die in 1971 was begonnen met De Gouden Luifel aan de Hoofschestraat. Ralph hielp de laatste vijftien jaar mee in deze bekende juwelierszaak, die ruim twee jaar geleden sloot.

,,Ik wilde verder in de voetsporen van mijn vader, maar niet meer zo’n grootschalige zaak. Het is een gespecialiseerde juwelierszaak met werkplaats geworden op een kleinere plek”, vertelt Ralph, die opgeleid is als horlogemaker en goudsmid. Van Etteger senior overleed een jaar geleden, korte tijd nadat De Gouden Luifel definitief sloot. ,,Een groot gemis, dat deze maand november extra hard aankomt.”

Na de middelbare school ging Ralph naar de vakschool voor hor- logemakers in Hoorn. ,,Als kind hielp ik mijn vader al mee met reparaties van klokken. Ik ben letterlijk in de winkel met de paplepel opgegroeid. Een oude klok weer aan de praat krijgen, dat is voor een klokkenmaker toch het mooiste wat er is.”

Veel is hetzelfde gebleven als in de tijd van De Gouden Luifel. Zoals het vakmanschap. Ook mede- werker Fred van Heesch is gebleven, hij helpt enkele dagen in de week mee in Atelier Ralph. ,,Een vertrouwd gezicht en vooral een ambachtsman. Een geschenk uit de hemel. Hij is dé specialist in de horloges, met meer dan vijftig jaar ervaring. Het verzorgen van het gildezilver van de Cloveniers is ook in zijn goede handen”, vindt Ralph. Daarnaast werken in de huidige zaak nog een jonge goudsmid en een medewerkster in de winkel.

,,Klanten brengen hun kleinood naar ons toe en hebben het vertrouwen dat het weer gemaakt kan worden. Dat is waar je het voor doet, die tevreden gezichten als hun klokje weer loopt”, aldus Ralph, die na zijn opleiding in Hoorn werkte als goudsmid en horlogemaker in binnen- en buitenland.

Hij deed veel wijsheid, kennis en ervaring op bij diverse gerenommeerde Zwitserse horlogemakers met klinkende namen als Omega, Longines en Rado. Ook werkte Ralph voor de importeur Audemars & Piquet. ,,Ik heb alle facetten van het vak doorlopen. Ik heb horloges en sieraden in de hand gehad van een tientje, maar ook klokjes die net zo veel waard zijn als een heel mooie auto.”

,,Dat vertrouwen in ons, dat is fijn. Wij repareren zoveel mogelijk zelf in onze werkplaats. Mensen zijn blij als je iets kunt herstellen. Mijn drijfveer is die emotionele band, die je met klanten opbouwt. Een klok heeft een bepaald geluid, een sfeerbeeld, dat emotioneert.”

,,Een kleinschalig atelier als het onze met zoveel vakmanschap bij elkaar is een zeldzaamheid”, aldus Ralph. Hij ziet de interesse voor zijn ambacht afnemen. De enig overgebleven opleiding is in Schoonhoven. ,,Gelukkig hebben wij zelf een jonge kracht in huis, die het vak helemaal vanaf de basis en in de praktijk kan leren. Een horlogemaker of een goudsmid zijn ambachten, waar veel prak- tijkervaring bij nodig is. Precisie, op de millimeter nauwkeurig werken.”

Lees het volledige artikel hier.